Terminologie

Laatst bewerkt op 05-02-2023

Binnen Het Duivelsei worden veel termen rondgegooid. Sommige hiervan zijn uniek voor Het Duivelsei, andere zijn algemeen voor studentenverenigingen. Hierbij een aantal woorden en afkortingen die je misschien nog niet kent.

e.t. – Ex Tempore: Het bestuur van vorig jaar.

o.t. – Olim Tempore: Alle besturen van alle voorgaande jaren.

h.t. – Hoc Tempore: Het huidige bestuur.

f.t. – Future Tempore: Het toekomstige bestuur, bestaat alleen tussen de Verkiezings-ALV en Wissel-ALV.

KB – Kandidaatsbestuur, het bestuur waarover gestemd wordt op de Verkiezings-ALV.

BIB – Bestuursinteresseborrel, een vet hip evenement waar mensen alles kunnen leren over hoe het is om bestuur te zijn.

CIA – Commissie Interesse Avond, de eerste avond van het jaar waar mensen commissies kunnen ontmoeten, zich kunnen aanmelden voor commissies, en waar commissies nieuwe leden kunnen werven.

CIB – Commissie Interesse Bijeenkomst, de tweede avond van het jaar waar mensen commissies kunnen ontmoeten, zich kunnen aanmelden voor commissies, en waar commissies nieuwe leden kunnen werven.

ICB – Inter Commissie Borrel, een borrel voor commissies om met elkaar plannen te bespreken en misschien samen leuke nieuwe plannen en samenwerkingen te vormen!

Dies – De verjaardag van Het Duivelsei, 20 april!

Dies-week – De week van de Dies, met allemaal speciale activiteiten georganiseerd door de Felicitaatcie, of door de Lustrumcie in een Lustrum-jaar.

Lustrum – Elke 5e verjaardag van Het Duivelsei. Het laatste Lustrum was in 2019, toen werd Het Duivelsei 25 jaar oud.

VVO – Veelzijdig Vereniging Overleg. Dit zijn alle Leidse studentenverenigingen die niet bij de Grote Vijf horen, of een watersportvereniging zijn. Deze verenigingen organiseren samen elk jaar de VVO-week.

PKvV – De Plaatselijke Kamer van Verenigingen is het overkoepelend orgaan van de Leidse Studentenverenigingen. Hier zijn wij natuurlijk ook bij aangesloten.

De Grote Vijf/MASCQ – Dit zijn de 5 grootste verenigingen in Leiden, namelijk: Minerva, Augustinus, SSR, Catena en Quintus.

Constitutieborrel – Een paar weken nadat ze zijn ingesteld organiseert het nieuwe bestuur een klein feestje, de constitutieborrel, waarop de besturen van andere verenigingen en oud-besturen van het Duivelsei zijn uitgenodigd. In principe zijn leden hier niet voor uitgenodigd.

Brassen – Het “ongevraagd lenen” van de spullen van een andere vereniging tijdens hun constitutieborrel. Vaak worden deze teruggegeven in ruil voor drank of iets anders kleins.